Pompen voor Cleaning In Place (CIP) retourprocessen en NPSH

Pompen voor Cleaning In Place (CIP) retourprocessen en NPSH

Wat is NPSH en waarom is het belangrijk?

NPSH (Net Positive Suction Head) is een van de meest gebruikte, en tegelijkertijd minst begrepen termen. Nochtans is het begrip van NPSH essentieel voor de goede installatie en het goede gebruik van een pomp.

In de praktijk is dit de parameter die ons helpt om de juiste werking van een pomp te bepalen, zonder dat deze in cavitatie treedt. “Centrifugaalpompen kunnen enkel vloeistoffen verpompen, geen dampen”. Dampen kunnen cavitatie veroorzaken doordat het volume zeer sterk verhoogt als een vloeistof verdampt. Zo wordt 1 m³ water bij kamertemperatuur omgezet in 1700 m³ damp bij dezelfde temperatuur.

Hoe worden CIP-retourprocessen hierdoor beïnvloedt?

Bij Cleaning In Place (CIP) retourprocessen is correcte pompselectie, rekening houdend met NPSH waarden, van groot belang. Het CIP-retourproces heeft veelal een lage NPSH omdat de te verpompen vloeistof vaak veel lucht en schuim bevat. Daar komt bij dat hygiënische pompen over het algemeen minder efficiënt zijn en hogere NPSH-eisen stellen dan een gelijkwaardige industriële pomp.

Dit betekent dat CIP-retourprocessen hygiënische pompen vereisen met een sterk zelfaanzuigende werking. Om aan die behoeften te voldoen, hebben diverse fabrikanten van sanitaire pompen een aantal innovatieve pomptechnologieën bedacht.

NPSH: zuigdruk lager dan dampspanning


Wanneer de zuigdruk lager wordt dan de dampspanning vermeerderd met de NPSH dan begint de vloeistof te koken. Het eindresultaat is cavitatie: dampbelletjes ontstaan en hinderen het vloeistofdebiet. Bovendien kan cavitatie zeer nadelig zijn voor de levensduur van een pomp. Een sterk caviterende centrifugaalpomp kan bijvoorbeeld in enkele uren volledig vernield zijn.

Hilge SIPLA


Met de Hilge SIPLA is een zelfaanzuigende zijkanaalpomp voor veeleisende toepassingen, zoals het pompen van media met een hoog gasgehalte. De pomp biedt een hoge betrouwbaarheid en een vlot productie- en reinigingsproces. Hiermee kan het product- en CIP-vloeistof met slechts één pomp worden gepompt.

Hilge TPS


De Hilge TPS-centrifugaalpomp is een zelfaanzuigende pomp voor viscositeiten tot 500 mPas. De TPS wordt gekenmerkt door een laag geluidsniveau, de hoogste efficiëntie en uitstekende reinigingseigenschappen. Ook de Hilge TPS-serie is geschikt voor zowel CIP-retour als het verpompen van product.

Neem contact op

+31 (0)546 45 80 72

Bereikbaar tussen 08:15 en 17:00

24/7 Bereikbaar voor calamiteiten

Adres Twentepoort Oost 25, 7609RG Almelo

Email Info@inventflow.nl

nl_NLNL
Scroll naar boven