Doseerpompen - alles over dit pomptype

Doseerpompen

Wat zijn doseerpompen?

Doseerpompen zijn oscillerende positieve verdringerpompen die ontworpen zijn om diverse media met een zeer nauwkeurige stroomsnelheid toe te voegen aan een proces.

Het pomptype wordt gebruikt voor een breed scala aan toepassingen en industrieën, van afvalwaterbehandeling tot voedselverwerking.

Waarvoor worden doseerpompen gebruikt?

Naast waterzuiverings- en voedselindustrie worden de pompen gebruikt in industriële installaties, landbouw, fabrieken, medische laboratoria en mijnbouwactiviteiten.

Ook worden de pompen vaak gebruikt om een bijtende chemische stof of een zuur aan een wateropslagtank toe te voegen om de pH te neutraliseren.

Doseerpompen worden ook regelmatig gebruikt als chloorpomp om bacteriën te doden. Bepaalde uitvoeringen zijn ontworpen voor uitdagende situaties, zoals hoge temperaturen en hoge druk.

Doseerpompen Grundfos

Het werkingsprincipe van doseerpompen

Een doseerpomp zuigt een vooraf vastgestelde hoeveelheid vloeistof in de pompkamer en voegt de vloeistof toe aan een proces. De pomp wordt aangedreven door een elektromotor of een luchtactuator en heeft een controller die de pomp in- en uitschakelt en het debiet beheert.

Sommige modellen, zoals de Grundfos Digital Dosing doseerpomp, bevat een meer geavanceerde besturingssysteem. In de bovenstaande video wordt de werking van de doseerpomp getoond.

Geschikte toepassingen

Doseerpompen worden gebruikt voor een enorm scala aan toepassingen. Meestal worden de pompen gebruikt voor pH-aanpassing van water en voor bescherming tegen corrosie en neerslag.

Vaak worden de pompen gebruikt voor het mengen van desinfectiemiddelen, flocculanten en kalkremmers. Overigs kunnen de pompen natuurlijk ook voor andere doeleinden gebruikt worden. Hieronder worden een aantal voorbeelden van toepassingen gegeven.

 • Desinfectie van proceswater
 • Chemische industriële toepassingen
 • Voedingsmiddelen en dranken
 • Cleaning-In-Place
 • Ultrafiltratie
 • Irrigatie
 • Desinfectie en pH aanpassing

Een doseerpomp per toepassing

Hieronder wordt toegelicht welke doseerpompen geschikt zijn voor diverse toepassingen. Onze pomspecialisten helpen u graag bij het selecteren van de optimale pomp voor uw proces.

Doseerpompen voor Algemene toepassingen

De Grundfos DME doseerpomp is hét werkpaard voor algemene toepassingen. De pomp combineert uiterste precisie met hoge gebruikersvriendelijkheid en kan tot 940 l/uur verpompen.

De pomp wordt veelal gebruikt voor diverse vormen van waterbehandeling, zoals desinfectie, pH aanpassing, proces water, drinkwater en afvalwater. Maar ook hygiënische toepassingen in de voedingsmiddelenindustrie en Cleaning-in-Place.

Andere toepassingen zijn ultrafitratie, omgekeerde osmose, flocculatie, stolling, irrigatie en chemische toepassingen.

Doseerpompen voor Hoge druk toepassingen (tot 200 bar)

Voor toepassingen waarbij hoge druk benodigd is, is de Grundfos DMH doseerpomp zeer geschikt. Het extreem sterke en robuste ontwerp van de pomp verzekerd u van uiterst precisie en betrouwbare dosering.

De toepassingen waarvoor de pomp geschikt zijn: energiecentrales, petrochemische industrie, raffinaderijen, dosering van ontvlambare vloeistoffen en de behandeling van ketelvoedingswater, proceswater en drinkwater.

Doseerpompen voor Veeleisende toepassingen

De Grundfos DDA-doseerpomp is ontworpen als de perfecte oplossing voor complexe en veeleisende toepassingen.

De pomp is voorzien van FlowControl, AutoFlowAdapt, drukbewaking, en geïntegreerde debietmeting. Ook zijn er extra bedrijfsmodi beschikbaar, zoals automatische ontluchting.

Voordeling instapmodel voor algemene toepassingen

De Grundfos DDE doseerpomp is hét voordelige instapmodel voor algemene toepassingen met alle voordelen van digitale dosering. De pomp heeft een maximum turn-down ratio van 1:1000 en een soepele, constante dosering.

De eenvoudige besturing, stopfunctie en leegmelding van de tank maken de pomp ideaal voor basis toepassingen.

Eigenschappen en voordelen van onze doseerpompen

 • Eenvoudige besturing en zeer overzichtelijk, zelfs op afstand
 • Extreem eenvoudig in gebruik via een grafisch LCD scherm in meer dan 25 talen
 • De benodigde flow kan direct worden ingesteld op het display in ml/h, l/h of gph
 • Flexibel en geschikt voor elke omgeving of situatie
 • Turn-down ratio van tot wel 1: 3000 / 1: 1000 waardoor het aantal benodigde modellen significant wordt gereduceerd.
 • Het FlowControl systeem voorkomt ongewenste stilstand, zelfs met variabele procesparameters zoals fluctuaties in de systeemdruk.
 • De AutoFlowAdapt functie waarborgt dat het doseerproces doorgaat met de vereiste flow, zelfs wanneer het wordt blootgesteld aan externe invloeden.
 • Door de geïntegreerde flowmeetfunctie is kostbare extra meetapparatuur niet nodig.

Grundfos

Grundfos doseerpompen vormen de ideale oplossing voor een steeds complexer wordende dosering. Deze doseerpompen beschikken over nieuwe aandrijf- en instelmechanismen.

Met de gebruiksvriendelijke bediening en een intelligent FlowControl systeem zorgen zij voor extreem nauwkeurige, betrouwbare en rendabele processen, gecombineerd met de best mogelijke prijs-prestatie verhouding.

Lees hier meer over de Grundfos Smart Digital serie of de Grundfos DMX, DME, DMH. Of bekijk het volledige aanbod hier.

De juiste doseerpomp voor uw proces

Het selecteren van de juiste pomp voor uw proces kan een grote uitdaging vormen. Onze pompspecialisten helpen u hier daarom graag bij. U kunt ons bellen op: +31 (0)546 45 80 72 of mailen naar info@inventflow.nl.

Ons doel is om u volledig te ontzorgen op het gebied van pompen. Zo selecteren we de ideale pomp voor uw proces, onderhouden c.q. reviseren we de pomp en staan we altijd klaar bij calamiteiten om de continuïteit van uw proces te garanderen.

Alles over doseerpompen
  Voeg een koptekst toe om de inhoudsopgave te genereren

  Neem contact op

  +31 (0)546 45 80 72

  Bereikbaar tussen 08:15 en 17:00

  24/7 Bereikbaar voor calamiteiten

  Adres Twentepoort Oost 25, 7609RG Almelo

  Email Info@inventflow.nl

  nl_NLNL
  Scroll naar boven