Wat is cavitatie?

Wat is cavitatie en hoe ontstaat het?

Cavitatie is de vorming en vernietiging van waterdampbellen in een kokende vloeistof terwijl het door de pomp beweegt. Het ontstaat vaak bij de aanzuigzijde van de pomp, omdat hier de voordruk verlaagt wordt.

Het ontstaat wanneer de voordruk in een pomp lager is dan de dampdruk van de vloeistof, dit verschijnsel ontstaat als een pomp onvoldoende gevuld wordt. Oorzaken hiervan zijn een te kleine toeloopleiding, te lage druk in het toeloopvat, te hoge toerentallen of een te hoge dampdruk.

Gevolgen van cavitatie

De imploderende dampbellen veroorzaken lawaai en trillingen welke worden gevolgd door mechanische schokken.

Cavitatie leidt tot schade aan de waaier, de lagers en het pomphuis en heeft een zeer nadelig effect op de levensduur van een pomp en bijbehorende onderdelen. Cavitatie dient voorkomen of opgelost te worden om hoge revisie- en vervangingskosten te voorkomen.

Hoe kan cavitatie voorkomen worden?

Cavitatie kan voorkomen worden door de voordruk (NPSHa) van de pomp hoger te houden dan de dampspanning (NPSHr) van de pomp. Hierbij dient de NPSHa waarde minimaal 1 mWk hoger te zijn dan de NPSHr waarde.

Om hiervoor te zorgen is het van groot belang dat de juiste pomp geselecteerd wordt voor de verwachte werkomstandigheden. Wij verzekeren u van een correcte  en optimale pompselectie met ons team van ervaren pompspecialisten.

Waarom is het voorkomen van cavitatie cruciaal?

Wanneer cavitatie is vastgesteld, zijn er een aantal mogelijkheden om het probleem te verhelpen. Hierbij is te denken aan het verlagen van de temperatuur van het medium, het verlagen van de volumestroom of het verlagen van het toerental. Deze mogelijkheden leiden vaak tot ongewenste veranderingen, zoals verlaging van de capaciteit en opvoerhoogte.

Als deze opties toegepast worden maar het geluid en de trilling blijven aanhouden, is er in veel gevallen al sprake van waaier- of lagerschade. In dit geval dienen deze onderdelen vervangen te worden, wat onnodige kosten met zich mee brengt.

Wat is cavitatie?
  Voeg een koptekst toe om de inhoudsopgave te genereren

  Neem contact op

  +31 (0)546 45 80 72

  Bereikbaar tussen 08:15 en 17:00

  24/7 Bereikbaar voor calamiteiten

  Adres Twentepoort Oost 25, 7609RG Almelo

  Email Info@inventflow.nl

  nl_NLNL
  Scroll naar boven