Inventflow in de Farmaceutische Industrie

Wist u dat Inventflow gespecialiseerde pompen levert die voldoen aan de strenge eisen van de farmaceutische industrie? In de farmaceutische productie is de kwaliteit van pompen essentieel, en Inventflow zorgt ervoor dat alle vereisten en certificeringen nauwgezet worden nageleefd.

Maar Wanneer is een pomp nu geschikt voor de farmaceutische industrie?

Vereisten voor steriele pomp

De pompen die worden gebruikt in de farmaceutische industrie moeten voldoen aan een uitgebreid scala aan internationale wetten, voorschriften en richtlijnen. Het hoogst mogelijke niveau van microbiologische veiligheid is essentieel gedurende het gehele productieproces. In dit kader speelt het EHEDG (European Hygienic Engineering & Design Group) certificaat een cruciale rol. Dit certificaat waarborgt dat de pomp grondig is getest op reinigbaarheid, wat betekent dat er geen bacteriën kunnen groeien na een grondige reinigings- en drainageprocedure.

Evenzeer van belang is de certificering van de materialen waaruit de pomp is vervaardigd bijvoorbeeld het 3.1 certificaat, surface roughness reports en FDA USP Class VI.

Deze certificeringen waarborgen dat de pompen niet alleen voldoen aan de hoogste hygiënische normen, maar ook aan de strikte eisen voor materiaalkwaliteit in de farmaceutische sector.

Goed reinigbaarheid

Het reinigen van de installaties is van cruciaal belang voor zowel de algemene veiligheid van het pompproces als uiteindelijk voor de productie van farmaceutische producten. Een consistente implementatie van de juiste farmaceutische pompen versterkt de veiligheid van het reinigingsproces, waarbij de van tijd, temperatuur en reinigingsmiddelconcentratie worden verminderd.

Vanuit economisch oogpunt is effectieve reinigbaarheid eveneens van groot belang, gezien het aanzienlijke water- en reinigingsmiddelenverbruik tijdens het reinigingsproces. Bovendien brengt een langer reinigingsproces hogere energiekosten met zich mee, wat leidt tot langere productiestilstand. Een snelle en efficiënte reiniging biedt niet alleen voordelen voor de eindproductkwaliteit, maar zorgt ook voor een snelle, duurzame en efficiënt verlopende productie. Hiermee wordt niet alleen aan de hoogste normen voldaan, maar wordt ook de algehele bedrijfsefficiëntie bevorderd.

Geen dode ruimtes en volledig drainable

Een belangrijk aspect in het ontwerp van pompen in de farmaceutische industrie is dat er geen dode ruimtes aanwezig zijn en dat ze drainable zijn. In bovenstaande afbeelding is een verticale meertraps pomp te zien, waarin dode ruimtes worden geminimaliseerd. Met dit ontwerp zijn er geen drains  nodig, omdat de oppervlakken onder een hoek van slechts 3 graden zijn geplaatst, kan de vloeistof volledig weglopen. Hierdoor kunnen er geen resten achterblijven in de pomp. Dit is van essentieel belang, omdat achterblijvende vloeistof verontreinigingen  kunnen veroorzaken.

Belang van goede afdichting van de seal

Een ander belangrijk aspect is de afdichting van de pomp. Dit is de meest voorkomende oorzaak van storingen. Er zijn daarom verschillend eisen voor een steriele mechanical seal:

  • Ingeloten en gespoelde steriele mechanical seal
  • CIP/SIP geschikt ontwerp
  • Chemische bestendigheid tegen het product, reinigingsmiddelen en sterilisatiemiddelen
  • Mechanical seals gemaakt van SiC/SiC-composieten en O-ringen EPDM USP Class VI
  • Dubbelwerkende mechanical seals alleen in tandemontwerp met drukloze doorspoeling

Kies de juiste pomp met Inventflow!

Met de pompselectie van Inventflow kunt u rekenen op de juiste pompoplossingen voor uw farmaceutische toepassingen. Vertrouw op de expertise van Inventflow voor hoogwaardige, hygiënische en betrouwbare pompapparatuur. Meer weten? Neem dan contact met ons op. 

nl_NLNL
Scroll naar boven