Klantverhaal Groot Zevert Vergisting | Organische meststromen tot Biogas

De Groene Mineralen Centrale van Groot Zevert Vergisting

Wat ooit de stortplaats in Beltrum was, fungeert nu als de eerste Groene Mineralen Centrale van Nederland, waar reststromen worden omgezet tot nieuwe energie, en waar het digestaat dat overblijft wordt verwerkt tot een kunstmestvervanger en schoon water. De centrale is zelfs officieel geopend door onze eigen koningin Maxima, wat de uitzonderlijke aard van deze centrale benadrukt. Alle processen op het terrein worden gereguleerd door slechts 5 man sterk. Dankzij geautomatiseerde systemen verloopt de vergisting productie continu, 24/7.

De silo’s, die bij binnenkomst direct mijn aandacht trokken, daar gebeurt het allemaal. Maar het proces begint bij de grondstoffen. In een grote hal op de centrale worden deze grondstoffen opgeslagen. Deze grondstoffen zijn voornamelijk afkomstig uit de agrarische sector, zoals mest, aardappelresten, zuivelresten en graanresten. Dagelijks wordt met deze grondstoffen een container gevuld, om vervolgens verpompt te worden richting de silo’s.

Proces in de silo

Maar wat gebeurt en nu precies in deze silo’s? Bacteriën zetten hier de grondstoffen om in methaan. Biogas bestaat namelijk voor 60% uit methaan, een grote hoeveelheid CO2 en een beetje zwavel. De stof die overblijft is het digestaat, dat verder verwerkt wordt tot een kunstmestvervanger en schoon water. 

Een van de vele pompen die bij Groot Zevert staan regelt de toevoer en afvoer van de silo’s. De hoeveelheid medium die wordt verpompt, wordt gereguleerd door middel van kleppen. Al deze processen zijn geautomatiseerd, waardoor het proces altijd, 24/7, door kan lopen.

Groot Zevert & het Service Center van Inventflow

''We hebben meer dan 100 verschillend pompen staan. Het service center was de uitkomst om overzicht te creëren.''

Bij alle processen die op de centrale plaatsvinden, hebben we te maken met veel verschillende soorten mediums en temperatuur verschillen, wat betekend dat er ook veel verschillend pompen met verschillende functies op de centrale nodig zijn.

Met de invoer van het Service Center bij Inventflow, gaf dit een duidelijk overzicht van pompen en wat de geschiedenis van deze pompen is. Door middel van een sticker, zijn alle pompen genummerd en in het servicecenter gezet. Vervolgens kunnen de monteurs van Groot Zevert zelf of de monteurs van Inventflow bijhouden welke revisies en onderhoud er aan de pompen is gedaan. Zo is er altijd een overzicht van de pompen, waar de pomp staat en wat de conditie van die pomp is.

Hoe is de samenwerking met Inventflow ontstaan?

De samenwerking is eigenlijk per toeval begonnen, geeft Sander aan. Hij zocht een onderdeel voor een bepaalde pomp en kwam zo via Google terecht bij Inventflow. “Er was op dat moment erg veel spoed en Inventflow kon dit onderdeel snel leveren. Daarna is eigenlijk snel al het Service Center ter sprake gekomen en dat klonk als een goede oplossing om overzicht te creëren in alle pompen die er staan. Op het terrein van de Centrale zijn we met 5 man sterk, waaronder ook twee eigen monteurs. We zijn daarom erg gewend aan de korte lijntjes en dat is ook wat we in onze relaties zoeken.”

Trillingsmetingen op de belangrijkste pompen

Inventflow voert trillingsmetingen uit bij de belangrijkste pompen van Groot Zevert. Door deze trillingsmetingen kan preventief gehandeld worden. Trillingen behoren tot een van de belangrijkste indicatoren waarmee de conditie van een pomp kan worden vastgelegd. Een overvloed aan trillingen kan betekenen dat een van de lagers defect is. Door het periodiek monitoren van de trillingswaarden, kan er proactief onderhoud gedaan worden.

Sander: ‘’De kosten voor jaarlijkse trillingsmetingen met eventueel preventief onderhoud is lager, dan de kosten voor stilstand of extra schade bij te laat onderhoud.”

Een-op-een gasleiding tussen Groot Zevert en FrieslandCampina-fabriek Borculo

Wat vrij bijzonder is, is de gasleiding van de centrale in Beltrum naar de fabriek van FrieslandCampina. Nagenoeg al het biogas dat geproduceerd wordt uit de vergisting, gaat via een speciaal aangelegde leiding naar FrieslandCampina in Borculo. Zij gebruiken dit weer voornamelijk voor het verwarmen van verschillende productieprocessen.

Schoon water terug aan rivier de Berkel

Een ander proces op de centrale is het winnen van schoon water. Het overgebleven digestaat bestaat voor 90% uit water. Door middel van een waterzuivering systeem, wordt het water schoon gemaakt. Het water wordt door een membraanfiltratie unit gepompt waarbij het zo wordt gefilterd dat er geen bacteriën of andere resten overblijven. Water wat hieruit komt, is nog schoner dan drinkwater en wordt teruggegeven aan de natuur via rivier de Berkel. 

Meer weten over het Inventflow Service Center

nl_NLNL
Scroll naar boven