KLANTVERHAAL: HOE OPTIMALE POMPSELECTIE RESULTEERDE IN ENORME PROCESVERBETERINGEN

 

De beste voedingsmiddelen produceren

De beste voedingsmiddelen (halffabricaten) produceren voor bedrijven zoals Haribo en Nestlé, dat behoort tot de orde van de dag voor één van onze grote klanten.

Het voldoen aan strenge hygiënevereisten en het verpompen van complexe media vormde hierbij een grote uitdaging.

Gebak

COMPLEXE MEDIA

Het productieproces werd continu uitgedaagd door diverse problemen bij het verpompen van condensaat, koelwater en stukjes varkenshuid met zuur.

Falende mechanical seals, slijtage, schade aan leidingwerk, een instabiel proces en stilstand van het proces voor onderhoudswerkzaamheden behoorden tot de dagelijkse orde.

OPTIMAAL FUNCTIONERENDE CONDENSAATPOMPEN

Een medium wat jarenlang problemen veroorzaakte was condensaat. Dit werd verpompt met meertraps centrifugaalpompen, waarvan de mechanical seals 3 à 4 keer per jaar vervangen moesten worden. De vervangings- en revisiekosten liepen enorm op, waardoor er urgent naar een oplossing werd gezocht.

HOOGWAARDIGE OPLOSSING

Toen er werd gezocht naar een hoogwaardige oplossing ter vervanging van de oude meertraps pompen is er gekozen voor Grundfos pompen type CR. Waar andere pompen voortdurend uitdagingen met zich meebrachten, funtioneren de Grundfos pompen al ruim 7 jaar optimaal en probleemloos.

"We hebben nu CR pompen van Grundfos, die sinds de installatie probleemloos draaien. De seals van de voorganger moesten 3 à 4 keer per jaar vervangen worden"

 

Koelwaterpompen met hoge revisiekosten

Een andere toepassing waar Grundfos pompen de oplossing vormden was het koelwater, wat door de volledige fabriek circuleert. Door de uitbreiding van de fabriek over de jaren, voldeden de voorgangers niet meer aan de eisen van het proces.

We constateerden dat de oude pompen constant buiten hun curve draaiden. Daarnaast waren de pompen niet frequentiegeregeld, waardoor ze continu op het hoogste vermogen draaiden. Dit resulteerde in een onnodig hoog energieverbruik, met bijbehorende kosten.

Grundfos NK pompen

Om te voldoen aan de eisen is gekozen voor Grundfos pompen type NK. Het pomphuis en de waaier zijn compleet vervaardigd uit RVS 316 en de pompen zijn uitgerust met Danfoss frequentieregelaars.

De Grundfos pompen presteren sinds installatie uitstekend, zonder problemen. Daarbij is er door het toevoegen van frequentieregelaars een forse energiebesparing gerealiseerd.

Grundfos-NK-pompen1

Hoe stukjes varkenshuid met zuur een groot probleem vormden

Het verpompen van stukjes varkenshuid met water en zuur op 90 graden verliep jarenlang zeer problematisch.

Over een tijdsbestek van 15 jaar zijn er diverse wormpompen van verschillende merken ingezet, maar geen enkele pomp leek bestand tegen het medium.

De pompen leden veel aan slijtageschade, de manchetten losten snel op en de pulserende werking van de wormpompen zorgden voor schokken in het leidingwerk, wat schade veroorzaakte. Eén van de oorzaken hiervan was het drooglopen van de pompen. Wormpompen zijn hier niet tegen bestand, waarbij dit resulteerde in defecte statoren.

De continuïteit van het productieproces werd belemmerd doordat de pompen zeer regelmatig gereviseerd moesten worden. Het probleem resulteerde in veel werkuren, beperkingen in de productie en hoge kosten.

"Iedere keer als een pomp uitviel werd de productie beperkt. Linksom of rechtsom kost het veel geld, want de pompen moeten gereviseerd worden en het zorgt voor productieverlies"

De oplossing: schroefspindelpompen

Na vele jaren en versleten pompen werd de probleemsituatie bij ons neergelegd. We kregen de kans om het proces onder de loep te nemen en de optimale pomp te selecteren.

Het advies was om een schroefspindelpomp te testen. Deze pompen zijn ontworpen om op betrouwbare wijze lage tot zeer viskeuze producten te verpompen, voor toepassingen waarbij maximale hygiëne en efficiëntie vereist is.

Alle onderdelen welke in aanraking komen met het medium zijn van roestvaststaal 1.4404. De pompen hebben geen pulserende werking en zijn zeer eenvoudig te onderhouden.

''We hebben eerst een jaar een schroefspindelpomp getest, waar we niet naar om hoefden te kijken. Ondertussen hebben we er twaalf, welke al ruim drie jaar probleemloos werken''

Tijdens de testperiode van een jaar was er geen enkel omkijken naar de schroefspindelpomp. De pomp functioneerde het gehele jaar zonder enig probleem.

Na de succesvolle test zijn er in totaal nog 11 schroefspindelpompen geleverd en geïnstalleerd. Alle pompen werken tot op heden, dus al ruim drie jaar, probleemloos.

Een succesverhaal begint bij een goede samenwerking

“Ik vind de samenwerking echt super. Vorig jaar zijn we bij Inventflow geweest, toen hebben we een pomptraining bijgewoond, dat was super. Fantastisch voorbereid. Ik kan jullie altijd bereiken, of via de telefoon of via WhatsApp. Communicatie gaat altijd heel gemoedelijk en soepel”.

“Als ik een vraag bij jullie neerleg, dan wordt ik ontzorgt. Zo hadden we laatst een storing, dan geef ik dat door en het wordt opgepakt. Er kwamen twee monteurs en die regelden het van A tot Z. Het belangrijkste is dat er altijd wordt meegedacht in oplossingen”.

“Als ik een vraag bij jullie neerleg, dan wordt ik ontzorgt. Het belangrijkste is dat er altijd wordt meegedacht in oplossingen”

Neem contact op

Bereikbaar tussen 08:15 en 17:00

24/7 Bereikbaar voor calamiteiten

Adres Twentepoort Oost 25, 7609RG Almelo

Email Info@inventflow.nl

nl_NLNL
Scroll naar boven