Klantverhaal Özgazi & Inventflow
Klantverhaal Özgazi & Inventflow
Feta kaas, een aantal decennia geleden was het nog een onbekend product in Nederland, maar inmiddels is het een van de meest geconsumeerde kaassoorten. Niet voor niets, want het smaakvolle kaasje heeft lekker veel pit en is onder andere heerlijk in salades, ovenschotels en pasta’s.
Özgazi is Europa’s grootste producent van zachte witte feta kaas, met productievolumes van 100.000+ kilo per dag en tevens ruim 14 jaar zeer gewaardeerd klant van Inventflow. Samen met Vural Aktürk, Adjunct Directeur bij Özgazi, namen we een kijkje achter de schermen en blikten we terug op de succesvolle samenwerking.
Özgazi: het verhaal
Vural: “Özgazi is gestart in 1992 en ik ben er een jaar later bij ingestapt. De eigenaar kwam toen hij 17 was vanuit Turkije naar Duitsland om te studeren. Hij had familieleden in Duitsland en kreeg de kans om als student een verblijfsvergunning te krijgen. Hij bleek een goede student te zijn. Hij bemachtigde de Duitse taal in een hele korte tijd en studeerde aan de universiteit in Aachen (Rheinisch Westfalische Technische Hochschule Aken) als metallurg. Hij maakte de opleiding af en behaalde ook zijn diploma.
Vervolgens ging hij werk zoeken in Nederland, maar zijn Nederlands was gebrekkig. Een baan vinden was daardoor erg lastig. Samen gingen we schoonmaakwerkzaamheden verrichten, onder andere voor Verkade in Zaandam. Na dit drie jaar gedaan te hebben, werkten we in een restaurant in Amsterdam, waar we borden afwasten, noem het maar op. Hier spraken we een vriend, die ons vertelde over hoeveel feta kaas er werd gegeten in Nederland, terwijl dit tegen hoge prijzen geïmporteerd moest worden uit het buitenland”.



Van de start tot het heden
Vural: “Toen dachten we, laten we kaas maken! Feta was dertig jaar geleden ongeveer even duur als het vandaag de dag is. De prijzen zijn enorm gedaald en stabiel gehouden door onze grote productievolumes en lage prijzen.
We zijn gestart in Sliedrecht, waar we ongeveer 300 kilo kaas per dag produceerden. Maar de eigenaar was een visionair in productie. We reden langs dit pand van 20.000 m², waarvan 1000 m² te huur stond. Dit huurden we en we gingen steeds meer produceren. We waren na een aantal jaren gegroeid naar 8000 kilo kaas per dag. We huurden een steeds groter deel van het pand, waarna we het gehele pand hebben gekocht.
De kans ontstond om “custom made” machines voor de productie van feta over te nemen van een failliete fabriek in Duitsland, voor nog geen tiende van de originele waarde. Hierdoor groeide de productie van 8000 tot 30000 kilo kaas per dag.
Vural: “de laatste vijf jaar hebben we ons assortiment uitgebreid met de productie van Turkse karnemelk en analoogkaas. Ook zijn we kleine verpakkingen feta (200 gr) gaan produceren, waardoor de kaas nu écht de hele wereld rondgaat. Van Canada tot Arabische landen en we hebben zelfs klanten in Curaçao. Op dit moment zijn we bezig met de uitbreiding naar de productie van Turkse yoghurt. Ook loopt er een project voor de productie van kashkaval. Dat lijkt op Goudse kaas, alleen lijkt het productieproces meer op dat van mozzarella. Dit wordt vooral in de Balkan, Turkije en Arabische landen gegeten.
Zeven jaar geleden hadden we 30 werknemers in dienst, waar we nu met ongeveer 100 man werken. Qua volume produceren we meestal tussen de 90 – en 120.000 kilo kaas per dag, met een maximum van 160.000 kilo per dag”.
De samenwerking: Özgazi & Inventflow
Vural: “Sinds de start van Inventflow in 2008 werken we al samen. Eén van de dingen die het bedrijf uniek maakt is de flexibiliteit. Als we bijvoorbeeld snel een pomp nodig hebben bel ik Richard, wordt het geregeld en kunnen we hem terugsturen als hij niet bevalt. We werken heel gemakkelijk samen en hebben het bijvoorbeeld bijna nooit over geld, omdat ik weet dat het goed zit.
Ook als het om onderhoud gaat bevalt de samenwerking erg goed. Zo hadden we recent negen pompen die gereviseerd moesten worden. Daar kwam een goede ploeg van monteurs voor langs die de klus snel geklaard hadden.
Ik denk dat de omgang met mensen de kracht van het bedrijf is. Er wordt een goed product geleverd, met eerlijk advies en er wordt meegedacht. Wat pompen betreft nemen we vooral Grundfos en Hilge pompen af bij Inventflow. Bij toepassingen waar het product heel gevoelig is en betrouwbaarheid extra belangrijk is worden Hilge pompen ingezet.
Er is een heel mooi systeem opgezet (Service Center), waarbij iedere pomp een nummer gekregen heeft. Als we de pomp opzoeken in het systeem zien we direct technische gegevens, documentatie, hoeveel druk de pomp doet, wat de capaciteit is en meer. Bij een defect geven we het nummer door en is het direct duidelijk om welke pomp en onderdelen het gaat. We hoeven hierdoor niets uit te zoeken en kunnen direct handelen.
Ook het IndustriePlaza gebruiken we vaak. Omdat veel pompen lange levertijden hebben kijk ik daar eerst op, waar ik bijna altijd een passend alternatief vind. De productie moet doordraaien, dus hoe sneller we kunnen schakelen hoe beter. Als ik een pomp nodig heb bel ik en wordt hij opgestuurd. Wij zijn zelf super flexibel en daar sluit Inventflow perfect op aan. Ik denk dat het aanvoelen wat een klant wil en je hierop aanpassen een andere belangrijke kracht is van Inventflow”.

Neem contact op
+31 (0)546 45 80 72
Bereikbaar tussen 08:15 en 17:00
24/7 Bereikbaar voor calamiteiten
Adres Twentepoort Oost 25, 7609RG Almelo
Email Info@inventflow.nl