Klantverhaal Remia & Inventflow

Remia is als toonaangevende maker van sauzen, dressings en vetten inmiddels niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven van miljoenen Nederlanders. De heerlijke producten, spraakmakende campagnes, product- en verpakkingsinnovaties hebben van Remia een sterk merk gemaakt. Remia werkt al ruim 13 jaar samen met Inventflow. Het werd dus hoog tijd om eens terug te blikken op het succesverhaal achter de samenwerking. In Den Dolder, het sauzenhart van Nederland, ontmoeten we werkvoorbereider Ed Oostveen.

Remia, het bedrijf

Ed Oostveen: “Remia is een echt familiebedrijf, al 97 jaar. Opgericht in 1925 door de heer A. de Rooij. Inmiddels heeft Remia 480 werknemers, waarvan er in de sausfabriek ongeveer 250 werkzaam zijn. Het volledige bedrijf bevindt zich op dit terrein, van de marketing tot productontwikkeling. Er zijn twee fabrieken, een margarine- en vettenfabriek en de sausfabriek, met ieder een technische dienst. Ik ondersteun de technische dienst voor de sausfabriek, bestaande uit 25 monteurs, als werkvoorbereider.

We zijn de afgelopen jaren sterk gegroeid en dit blijven we doen.  En toch blijft Remia een echt familiebedrijf.

Een dag als werkvoorbereider bij Remia

Oostveen: “Ik ken geen standaard dag. Aan het begin van de dag vindt de werkoverdracht plaats. Aan de hand daarvan weet ik wat er in de nacht- of avonddienst is gebeurd en welke stappen we moeten nemen en waar de focus moet liggen. Ik ben verantwoordelijk voor het onderhoud van alle procescomponenten, bestel onderdelen, verzorg revisies en doe een stukje engineering ondersteuning. Daar ben ik hoofdzakelijk druk mee. Enorm afwisselend en zeker uitdagend, wat ik het mooie van het vak vind!”.

De succesvolle samenwerking

Oostveen: “We werken al jaren samen met Inventflow. De samenwerking begon toen er problemen waren op het doseervlak. Bij het verpompen van saus met een lobbenpomp, om het vervolgens te verpakken, ontstonden er problemen met dosering. Er ging dus simpelweg teveel saus in de fles, om zeker te weten dat we niet te weinig afvulden.

Schroefspindelpompen zijn verdringerpompen met roterende spindels welke contactloos in elkaar draaien waardoor de vloeistof in axiale richting verplaatst wordt.

De roterende spindels zorgen voor een constante, pulsatievrije vloeistofstroom.

Schroefspindelpompen zijn zeer geschikt voor het verpompen van laag en hoog viskeuze vloeistoffen zonder vaste bestanddelen.

Technische specificaties

  • Maximale capaciteit 200 m3/h
  • Maximale temperatuur 130 °C
  • Viscositeit van 0,5 tot 1.000.000 mPas
  • Opvoerdruk max. 30 bar

Lees hier meer over schroefspindelpompen.

Inventflow adviseerde de lobbenpomp te vervangen door een schroefspindelpomp. Met dit pomptype kan exact de benodigde hoeveelheid saus gedoseerd worden en wordt onnodig verlies voorkomen. Vervolgens behaalde een van onze lobbenpompen de benodigde pompcapaciteit niet bij een product van lage viscositeit. Ook hier hebben we een schroefspindelpomp ingezet, waarmee het probleem verholpen is. Een bijkomend voordeel is dat de pompen blijven draaien tijdens het CIP proces. Ondertussen hebben we vier schroefspindelpompen, welke naar tevredenheid presteren”. Tot slot laat Remia het onderhoud en levering van spare parts verzorgen door Inventflow voor de pompen in de processen.

Het Inventflow Service Center: de basis voor pomponderhoud

Oostveen: “het Service Center is hier uitgerold om alle pompen in kaart te brengen, wat voor ons een belangrijke leidraad is. Wij kunnen er goed mee werken, onze monteurs, mijn leidinggevende en ikzelf maken er veel gebruik van”.

“We gebruiken het platform onder andere tijdens onze jaarlijkse revisies. De pomp wordt gedemonteerd en onze monteur gebruikt het platform om de werkzaamheden te loggen. Als er bijvoorbeeld een seal vervangen wordt, wordt dit opgenomen in het Service Center. Zo bouwen we een historie op en kunnen we analyses uitvoeren. Hiermee krijgen we inzicht in welke pompen in verhouding vaak storingen veroorzaken en onderhoud vereisen”.

Het fundament voor succes

Oostveen: “Waarom de samenwerking met Inventflow al jaren erg goed bevalt? Het is ook een familiebedrijf, met korte lijnen, een goede prijs-kwaliteit verhouding en passie! Dat vind ik belangrijk. Als ik een probleem heb kan ik direct bij Inventflow terecht. Daarbij gaan er regelmatig monteurs van Remia naar Inventflow om een pomptraining te volgen en dat bevalt erg goed”.

Intern opleidingscentrum

Remia heeft een eigen opleidingscentrum en basistraining voor operators met een duur van drie weken. Daarin komen verschillende thema’s voorbij, waaronder voedselveiligheid, kernwaarden, normen en waarden van Remia, maar ook een stukje techniek. Het thema techniek is verdeeld over vijf modules, waaronder pompen. Zo leren alle procesoperators de meestvoorkomende pomptypen kennen, waaronder centrifugaalpompen, lobbenpompen en schroefspindelpompen. De training wordt aangevuld door de pomptrainingen van Inventflow.

Oostveen: “Tijdens de opleiding verdiepen ze zich in de werking van pompen en waarvoor ze gebruikt worden. Remia vindt het belangrijk dat iedereen die in aanraking komt met pompen, de nodige basiskennis heeft. De training bevat naast theorielessen praktijkopdrachten, en toetsen worden afgenomen van de verschillende thema’s. Naast dat we op deze manier kennis willen delen, willen we onze mensen betrokken houden bij het bedrijf. We krijgen veel positieve feedback over de trainingen en we halen er zelf ook veel plezier uit”!

Neem contact op

+31 (0)546 45 80 72

Bereikbaar tussen 08:15 en 17:00

24/7 Bereikbaar voor calamiteiten

Adres Twentepoort Oost 25, 7609RG Almelo

Email Info@inventflow.nl

nl_NLNL
Scroll naar boven