Membraanpompen - alles over dit pomptype

Wat is een membraanpomp?

Een membraanpomp is een verdringerpompen welke zeer flexibel ingezet kan worden voor een enorm scala aan toepassingen. De pomp is eenvoudig in te zetten, eenvoudig te onderhouden en hebben een relatief lage aanschafprijs.

De pomp wordt gebruikt voor zeer uiteenlopende media, van aggresieve chemicaliën tot hygiënische processen. Het gebruikersgemak is groot, de benodigde capaciteit is eenvoudig aan te passen en de pomp kan onbeperkt drooglopen.

Membraanpompen-DEPA

Het werkingsprincipe van een membraanpomp

Een membraanpomp maakt zoals de naam als zegt gebruik van membranen. De twee membranen gaan heen en weer, waardoor vloeistof aangezogen en vervolgens uitgedrukt wordt.

De membranen zijn met elkaar verbonden door een centraal gelegen as en werken als scheiding tussen de perslucht en de vloeistof.

Meer weten over de werking van een membraanpomp? Bekijk de onderstaande video om een beter beeld te krijgen van hoe dit pomptype in elkaar steekt.

Voordelen en eigenschappen van een membraanpomp

Het ontwerp van dit pomptype brengt diverse voordelen met zich mee. Onderstaand zijn een aantal eigenschappen en voordelen beschreven.

 • Membraanpompen zijn zeer effectief in te zetten voor een enorm scala aan toepassingen
 • Enorme materiaalselectie (polypropyleen, PVDF, PTFE, acetal, aluminium, RVS, etc.)
 • Zeer duurzaam: lange levensduur
 • Kan onbeperkt drooglopen
 • Geen asafdichting waardoor er vrijwel geen lekkage voorkomt
 • Geschikt voor laag tot hoog viskeuze vloeistoffen
 • Corrosiebestendig
 • Eenvoudig te onderhouden met lage kosten
 • Verkrijgbaar met EHEDG, ATEX en FDA certificering
 • Beperkte downtime door een betrouwbaar ontwerp

Voor welke toepassingen worden membraanpompen gebruikt?

Zoals eerder benoemd zijn membraanpompen geschikt voor een breed scala aan toepassingen.

Hieronder wordt uitgelicht voor welke toepassingen de membraanpompen in ons aanbod geschikt zijn.

Farmaceutische productieprocessen

Farmaceutische en cosmetische procestoepassingen vereisen pompen die voldoen aan hygiënische normen (EHEDG, FDA en 3A) en efficiënte ‘reinigbaarheid’ van procescomponenten.

DEPA®-membraanpompen serie L voldoen aan deze vereisten door het design en de gepolijste oppervlakken voor Cleaning in Place en Sterilization in Place.

Voedingsmiddelen

De DEPA®-membraanpomp (Serie L) is ontworpen met een onbelemmerd stromingspad, waardoor een soepele overdracht van het product gegarandeerd wordt, wat een minimaal afschuifeffect genereert, zelfs met een hoog gehalte aan vaste stoffen.

Industriële en chemische processen

De selectie van beschikbare behuizing- en elastomeermaterialen maakt de DEPA®-membraanpomp (serie M) geschikt voor de meest agressieve of corrosieve media.

De pompen bieden een uitstekende chemische weerstand en robuust ontwerp wat bijdraagt aan een betrouwbare en veilige werking.

Verf en lak

Yamada® biedt een breed scala aan membraanpompen die specifiek zijn ontworpen voor de verf- en coatingsindustrie. Of u nu behoefte heeft aan een grote productiefaciliteit of een kleinere toepassing waar de overdracht van spuitcoating en afwerkingsproducten vereist is, Yamada biedt een oplossing.

Poederpompen

Yamada-poederpompen zijn speciaal ontworpen om bulkgoederen effectiever te verplaatsen tijdens uw proces. Ze zijn een kostenbesparende vervanging voor grondboren en transportbanden en elimineren onveilige en arbeidsintensieve middelen voor het verplaatsen van bulkpoeders.

Andere toepassingen en industrieën:

 • Drankenindustrie (DEPA-membraanpomp serie L)
 • Alternatieve energie (DEPA-membraanpomp serie P)
 • (Afval)waterbehandeling (DEPA-membraanpomp serie M)
 • Cosmetische industrie (Yamada membraanpomp)
 • Auto industrie (Yamada membraanpomp)
 • Galvanisch & Coating (DEPA-membraanpomp serie P)
 • Zuivelindustrie (DEPA-membraanpomp serie L)

Welke membraanpompen levert Inventflow?

Wij hebben de pompen van DEPA en Yamada opgenomen in ons aanbod.

Hiermee bieden we een oplossing aan voor vrijwel iedere toepassing. Lees hieronder meer over de pompen of bekijk het aanbod onderaan de pagina.

DEPA membraanpompen

DEPA® luchtgedreven membraanpompen worden ontwikkeld voor de vlotte overdracht van schurende, vaste stoffen bevattende en viskeuze media.

De directe pneumatische aandrijving betekent dat er geen elektrisch aangedreven motoren, grondplaten en koppelingen nodig zijn. De compacte en efficiënte ontwerpen zijn gemakkelijk te vervoeren, waardoor ze erg flexibel inzetbaar zijn.

Er zijn lichamen van gegoten aluminium AL 233, gietijzer GGG 40 en gegoten roestvrij staal 316L beschikbaar, zodat de pompen individueel kunnen worden aangepast voor de desbetreffende toepassing. Bekijk hier de productbrochure.

Yamada membraanpompen

Yamada is toegewijd aan de continue ontwikkeling van de meest complete lijn van luchtaangedreven membraanpompen.

Yamada streeft ernaar zich te onderscheiden door het gebruik van superieure engineering- en productieprocessen om een pomp te creëren die hoge kwaliteit, hoge betrouwbaarheid en waar voor uw geld biedt. Bekijk hier de productbrochure.

De juiste membraanpomp voor uw proces

Het selecteren van de juiste pomp voor uw toepassing kan een grote uitdaging vormen. Onze pompspecialisten helpen u hier daarom graag bij. U kunt ons bellen op: +31 (0)546 45 80 72 of mailen naar info@inventflow.nl.

Ons doel is om u volledig te ontzorgen op het gebied van pompen. Zo selecteren we de ideale pomp voor uw proces, onderhouden c.q. reviseren we de pomp en staan we altijd klaar bij calamiteiten om de continuïteit van uw proces te garanderen.

Alles over membraanpompen
  Voeg een koptekst toe om de inhoudsopgave te genereren

  Neem contact op

  +31 (0)546 45 80 72

  Bereikbaar tussen 08:15 en 17:00

  24/7 Bereikbaar voor calamiteiten

  Adres Twentepoort Oost 25, 7609RG Almelo

  Email Info@inventflow.nl

  nl_NLNL
  Scroll naar boven